Skip to content

ERA Architects

Projects

Rosedale Ravine House

a symmetrical photo of a fireplace with wooden paneling above and floor to ceiling windows on either side
a large kitchen with a marble topped center island, as well a patio door, and a large bay window featuring seating benches is visible in the background
an interior photo of a three panel window and double wooden door. the surrounding walls are wood paneled and the white ceiling has paneling as well.
interior symmetrical photo of wooden double doors
two images, one looking down a hallway which has wooden floors and white, paneled walls. The other photo is looking through a wide wooden paneled doorway to see the bottom of a staircase
two photos showing different views of a stair case and a stairwell. one is looking up showing the banisters/ railings. The other photo is looking down showing the wooden wall paneling in the stairwell
a symmetrical photo of a wide, full length window with wooden dividers. the white ceiling paneling is also visible.
a symmetrical photo looking through an interior window into a room with an indoor pool
a photo of an indoor rectangular pool. the surrounding walls feature large full height window and there are 6 round, glass light fixtures surrounding the pool

Rosedale Ravine House

En Français >

Built in 1912, this Arts & Crafts Eden Smith-designed home had seen a number of renovations and alterations over the course of a century. The owners acquired the residence and proposed extensive improvements to the interior. Their goal was to enjoy the benefits of a historical home updated for contemporary living, completely redesigning the full interior and the majority of the exterior to provide abundant natural light and connection to the outdoors, while respecting the original pedigreed architecture.

A suite of new spaces was created that improved circulation and visual flow with a program of an Arts & Crafts wood paneled rooms, as well as providing new amenities like a glazed indoor swimming pool with retractable windows, full accessibility and an elevator accessed underground parking garage with car wash. The historic exterior was carefully restored to its original condition: a new slate roof, new leaded-glass windows and new stucco and colour scheme.

Related Projects

Senate of Canada Building Government of Canada
Ottawa
Adaptive re-use study in Bois-de-la-Roche Service des grands parcs, du Mont-Royal et des sports, Ville de Montréal
Senneville